Critici
Wine Spectator
Revista americană Wine Spectator, fondată în 1976, este specializată în note de degustare și noutăți din lumea vinului. În fiecare an publicarea Topului 100 de Vinuri ale Anului este așteptată cu nerăbdare. Cea mai recentă versiune a topului o găsiți pe Wine Spectator Top 100 Wines.
Sistemul de 100 puncte al lui Wine Spectator:
- 95–100 – Classic: a great wine
- 90–94 – Outstanding: a wine of superior character and style
- 85–89 – Very good: a wine with special qualities
- 80–84 – Good: a solid, well-made wine
- 75–79 – Mediocre: a drinkable wine that may have minor flaws
- 50–74 – Not recommended
Wine Enthusiast
Wine Enthusiats este o revistă specializată de vinuri cu sediul în New York fondată în 1988 de către Adam Strum. Publicația are un tiraj lunar de aproximativ 500,000 de cititori. Website: winemag.com.
Sistemul de 100 puncte al lui Wine Enthusiast:
- 98–100 – Classic
- 94–97 – Superb
- 90–93 – Excellent
- 87–89 – Very good
- 83–86 – Good
- 80–82 – Acceptable
Robert Parker, The Wine Advocate
The Wine Advocate este o publicație ce apare bilunar din anul 1978. Ea a fost fondată de către Robert M. Parker, probabil unul dintre cei mai influenți critici de vin din lume. The Wine Advocate a fost pentru prima dată cunoscută atunci când a prezis cu acuratețe calitatea extraordinară a anului 1982 din Bordeaux. Staff-ul revistei îi include acum pe Jeb Dunnuck, Luis Gutierrez, Monica Larner, Neal Martin, Lisa Perrotti-Brown, David Schildknecht și Mark Squires.
Sistemul de 100 puncte al lui The Wine Advocate/Robert Parker:
- 96–100 – Extraordinary
- 90–95 – Outstanding
- 80–89 – Barely above average to very good
- 70–79 – Average
- 60–69 – Below average
- 50–59 – Unacceptable
Jancis Robinson MW
Jancis Robinson este un critic de vin din Marea Britania care a devenit faimosă la mijlocul anilor ’80 după ce a fost prima persoană care obține distinția MW (Master of Wine) din afara industriei vinului. Este co-autoare a World Atlas of Wine alături de Hugh Johnson și editor al Oxford Companion to Wine.
În 2003 obține ordinul Officer of the British Empire (OBE) acordat de Elisabeta a II-a, Regina Marii Britanii și este consultant al Pivnițelor Regale.
Sistemul de 20 puncte al lui Jancis Robinson:
- 20 – Truly exceptional
- 19 – A humdinger
- 18 – A cut above superior
- 17 – Superior
- 16 – Distinguished
- 15 – Average
- 14 – Deadly dull
- 13 – Borderline faulty or unbalanced
- 12 – Faulty or unbalanced
Decanter Magazine
Cu sediul în Regatul Unit, Decanter este una dintre cele mai vechi publicații de profil adresate consumatorilor. Cu o apariție lunara revista acoperă recenzii amănuțite din două regiuni viticole.
Decanter World Wine Awards
Decanter World Wine Awards (DWWA) este un concurs major de vinuri organizat anul de către Revista Decanter. A fost înfințat în 2004 la inițiativa renumitului critic de vinuri Stephen Spurrier. Medaliile și punctajele pot fi găsite pe pagina oficială a concursului Decanter World Wine Awards
Guia Penin Wine Guide
La Guia Penin este cel mai faimos și complet ghid de vinuri din Spania. Este elaborat de José Peñin a cărui cunoștințe avansate despre vinurile spaniole și internaționale sunt adunate în peste 25 de ani de experiență în domeniu. Ghidul conține note de degustare și punctaje pentru mai mult de 8000 de vinuri spaniole.
Sistemul de 100 puncte La Guia Penin:
- 95–100 – Exceptional
- 90–94 – Excellent
- 80–89 – Very good
- 70–79 – Acceptable
- 60–69 – Unremarkable, but not faulty
- 50–59 – Not recommended.
James Suckling
James Suckling este un un critic american de vin și trabucuri, fost editor șef la revista Wine Spectator. Acum este privit ca fiind unul dintre cei mai experimentați și influenți critici din lume. Publică doar vinurle care primesc mai mult de 90 de puncte pe JamesSuckling.com.
Luca Maroni
Născut la Roma în anul 1961, Luca Maroni este unul dintre cei mai cunoscuți critici de vin ai Italiei. Din anul 2000 este consultant Vinitaly, unul dintre cele mai mari tărguri de vin din lume. Tot în același an lansează și LucaMaroni.com, cel mai mare site dedicat vinului din lume